21 decembrie 2019
Muzeul Național al Literaturii Române, gazdă primitoare, ca în fiecare an de ziua onomastică a Iuliei Hasdeu a deschis larg ușile publicului doritor să afle date noi despre familia Hasdeu. De această dată prof univ. dr. Crina Decusară Bocșan, prof. Maria Boescu și actrița Doina Ghițescu au creat un florilegiu din scrisorile aflate în caietele Iuliei – majoritatea lor fiind netrimisă – adresate altor persoane decât celor din familie. Ele mărturisesc trăiri și sentimente, altele decât cele împărtășite părintelui rămas la București în peioada studiilor Iuliei la Paris, sunt confesiuni făcute prietenelor, Iulia nevoind ca stare precară a sănătății ei să fie motiv de neliniște pentru părinți. Identificate de Crina Bocșan cu mulți ani în urmă, aceste ciorne de scrisori trebuie cunoscute acum, când se fac speculații nefondate referitoare la modul în care Bogdan Petriceicu Hasdeu a execitat presiuni asupra fiicei sale cerându-i să facă cinste neamului Hașdeu.
De altfel, B. P. Hașdeu a lăsat prin testament suma de cinci mii de lei spre a fi oferită câștigătoarei concursului de creație literară, concurs care să aibă numele fiicei sale Surpriza serii, ca un cadou făcut Iuliei Hasdeu, elevii școlii Gimnaziale 31 Tei, au prezentat filmul „Îngerul și ghiocelul” realizat de ei sub îndrumarea profesoarei Gabriela Vișan cu sprijinul unor părinți devotați educației tinerei generații, după povestirea cu același titlul a Iuliei Hasdeu. De menționat că același colectiv a realizat și trei cărticele după povestirile Iuliei Hasdeu,o dovadă certă că ei știu să o aducă în realitatea zilelor noastre pe adolescenta de acum 135 de ani.
Concert de colinde
O după-amiază la Centrul Cultural Mihail Eminescu bradul maiestuos îi întâmpină pe membrii Asociației IuLIA HASDEU în veșminte sclipitoare de Crăciun. Este sărbătoarea de suflet la care astăzi au participat alături de noi – membrii cenaclului omonim denumirii Asociației – peste 30 de elevi de la școlile nr. Șerban Vodă și Gheorghe Topârceanu sub bagheta magică a prof. Luminița Renea în cadrul parteneriatului cu Fundația MATCA. Conform ritualului obișnuit întâlnirea a debutat cu un motto din creația Iuliei Hasdeu spre a justifica anunțul cel mai important. Demararea celei de a treia ediții a Concursului literar internațional IULIA HASDEU.
Targetul acestuia este cunoașterea moștenirii de la Iulia Hasdeu, o tânără al cărei potențial de creativitate va fi transmis generațiilor actuale și dăm posibilitatea ca resursele intelectuale ale adolescenților și tinerilor să se manifeste plenar. Una din temele propuse spre a fi abordate în lucrări literare fiind familia ca miez al societății a avut loc lansarea volumului Amintirile unui bătrân de Constantin Decusară. Prezentarea cărții făcută cu talentul de ziarist propriu doamnei Angela Popescu a stârnit intersul așteptat.
Fragmentele citite au fost alese spre a zugrăvi condițiile în care se învăța în mediu rural cu un secol în urmă. Colindele interpretate de copii și prezentarea activităților în deplasarea de la Cahul a delegației noastre pe site-ul asociației (datorită măiestriei d. Mihai Nomoloșanu) au încheiat această ultimă întâlnire din anul 2019 în sediul Centrului Cultural Mihai Eminescu. Vă așteptăm sâmbătă 21 decembrie ora 14 la Muzeul Național al Literaturii Române spre a afla despre SCRISORILE NESCRISE ALE IULIEI HASDEU
Nu uitați ! Ne puteți sprijini pentru acordarea premiilor Concursului internațional IULIA HASDEU cedând (fără a da nimic din propriul buzunar) 2% din impozitul către stat menționând datele Asociației UNESCO IULIA HASDEU.
Cahul 2019
Cu ocazia celebrării a 150 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu s-a organizat o caravană literară în orașul Cahul din Republica Moldova la Colegiul „Iulia Hasdeu”.
Au participat membri din alte asociații precum „Seniorii bunici” de la partidul liberal și „Gâlceava” de la Filatelia din București, delegație condusă de profesorul Sergiu Găbureac.
Din partea Asociației „Iulia Hasdeu”, delegația a fost condusă de Dorina Zigulescu, care a dat citire unei ample destăinuiri literare dedicate Iuliei Hasdeu ale președintei fondatoare prof. univ. dr. Crina Bocșan.
Gazdele au fost susținute de Consulatul român prin Dl. Ionel Novac, primarul orașului, Nicolae Danghiș, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, director Gh. Mândru, Muzeul de Istorie al orașului Cahul, directoare Maria Prepeliță, și Fundația Comunitară Cahul.
Profesorii Gh. Tătaru, directorul colegiului, și Tatiana Zbârciog, directoarea adjunctă, cu cadrele didactice și elevii colegiului au susținut lucrările primei ediții a Simpozionului dedicat Iuliei Hasdeu. În repertoriu a fost inclus un spectacol cu piesa „Bogdan și Iulia”, piesă scrisă de profesoara Veronica Popa.
Elevii interpreți au fost Nicoleta Petică și Cristian Onuță, cu ceilalți elevi, care au ridicat spectatorii la o înaltă trăire a dramei acestei adolescente a neamului hasdeian.Caravana s-a încheiat în satul Văleni, unde am participat la o desfășurare a tradițiilor respectate în ținutul Cahul, de la o fabrică de pâine la obiceiui de sărbătoare a sătenilor ca nunta, botezul, înmormântarea sau cele creștine.
Am câștigat acea prietenie și promisiune de colaborare pe plan cultural, literar, artistic. (A.P.)
Din partea Asociației s-au acordat diplome organizatorilor evenimentului, îndeosebi doamnei veronica Popa, autoarea montajului literar despre viata Iuliei Hasdeu.
150 DE ANI DE LA NAȘTEREA IULIEI HASDEU
“Eu nu urăsc viaţa, de moarte nu mi-e teamă,
Că ea este lumină puternică şi caldă,
Chiar muribundul – care în pacea ei îl cheamă –
Sub pleoape obosite privelişti noi îşi scaldă.
Dar sufletul se-avântă-n necunoscuta lume
Şi-n alte corpuri trece, când poate şti să ierte;
Aşa din cupa sacră cu toţii bem, anume,
Şi niciodată, nimeni, nu poate s-o deşarte”.
Iulia Hasdeu
Atunci când în ode și poezii, frunzele de toamnă aruncă timid raze și umbre, iar în cântecele crepusculului se aud vocile lăuntrice ale pedepselor și contemplațiilor, atunci cu siguranță, se brodează fin, legenda secolelor.
Astăzi se împlinesc 150 de ani de la nașterea patroanei noastre spirituale Iulia Hasdeu.
La botez, Lilica a ales condeiul și floarea, nașul Brătianu prezicând‚ „că va ajunge o femeie învățată ca tatăl ei”, și așa a fost.
HAZ DE NECAZ
Întâlnirea de astăzi, 16.10.2019, care a avut loc la Biblioteca Metropolitană din str. Tache Ionescu nr. 4, a debutat cu solicitarea d-lui Mihai Nomoloșanu de a păstra un moment de reculegere în memoria celei care a fost doamna comediei românești, profesoara Isoscel, Tamara Buciuceanu, care a plecat în ceruri ca să joace printre stele cu alți mari actori români care ne-au părăsit.
D-l GEO Călugăru a citit din scenetele celebrului actor Amza Pelea, continuând cu câteva texte din cartea „Cuvintele-veșmănt pentru marea trecere” al cărei autor este.
Dl. Geo Călugăru ne-a încântat și cu câteva epigrame din culegerea de epigrame al cărei autor este.
Zâmbetul și râsetele au continuat cu strofele anecdotice ale d-lui Vasile Rădulescu.
„Pofta de râs” a fost întreținută de dl. Ovidiu Țuțuianu care ne-a citit din bancuri „D-ale lui Bulă”.
Dl. Sergiu Găbureac a continuat cu câteva texte umoristice culese în cenaclul Cincinat Pavelescu.
În cadrul secțiunii Cenaclu, Ionuț Gapșa a recitat din creațiile proprii poeziile „Copăcel” și „Un deal și o apă”.
S-a pus în discuție relansarea concursului de creație literara „Iulia Hașdeu”, condițiile de participare și posibile teme ale concursului.
Eveniment
Joi 10 octombrie 2019, începând cu orele 16, la Centrul Cultural Mihai Eminescu, din str. J. L. Calderon nr. 39 din București, a avut loc o întâlnire de excepție, cu STANA BUNEA – harpistă, muzico-terapeută, poetă, care a susținut cu grație un recital de harpă.
A urmat o proiecție video a recitalului de harpă de la Sanctuarul Ste-Anne-de-Beaupre, Canada.
În pauza evenimentului a fost lansat numărul 37 al revistei „Mesaj literar” a Asociației Culturale „Iulia Hașdeu”.
Seara s-a încheiat cu un recital de poezii din volumele cărții ”HARPA DE CUVINTE”, susținut de dedicul și teologul Constantin Biriș Jr. acompaniat de doamna STANA BUNEA cu harpa celtică Valhalla.
În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea discurilor – „Capodoperele harpei ” și „Harpa regală”. De asemenea s-au lansat și volmele de poezii „HARPA REGALĂ” și „HARPA DE CUVINTE”–Jurnal în versuri și „VISE PREMONITORII”.
Toate acestea, au apărut sub semnătura doamnei STANA BUNEA.
COMEMORARE 2019
Asociația Culturală UNESCO Iulia Hasdeu omagiază pe patroana noastră spirituală, IULIA HASDEU, sâmbătă 28 septembrie, ora 10:30 la monumentul funerar al familiei Hasdeu din Cimitirul Bellu (pe aleea principală).
Un gând pios ne aduce în fiecare toamnă imaginea poetei românce de expresie franceză, de la care păstrăm puterea dăruirii.
Bogdan Petriceicu Hasdeu – părinte și dascăl
Miercuri 21 august ora 16,30 la Biblioteca Liviu Rebreanu Asociația IULIA HAȘDEU a adus în memoria noastră afectivă personalitatea copleșitoare a lui Bogdan Petriceicu Hașdeu propunând ca dezbatere tema Bogdan Petriceicu Hasdeu – părinte și dascăl.
Gazda noastră primitoare ne-a oferit condiții excepționale spre a participa la prezentarea deosebit de documentată a d-nei Maria Ioana Vasiloiu despre numele sub care Hașdeu își semna articolele. Completările făcute de dl. Ovidiu Țuțuianu, ca și cele ale d-nei Maria Besciu au fost ascultate cu interes. D-na Crina Bocșan a vorbit despre B. P. Hașdeu ca mentor al viitorilor cercetători filologi și istorici, dar și al propriei fiice (pe baza corespondenței publicate la editura Asociației).
Arh. Sidonia Teodorescu și ing. Ovidiu Țuțuianu i-au propus d-nei Nicoleta Munteanu (responsabilă cu turismul cultural) o excursie pe urmele Iuliei Hasdeu la Câmpulung. Întâlnirea a însemnat o invitație și pentru cititorii Bibliotecii Liviu Rebreanu, cărora le-am făcut o modestă donație de carte.