Blog

Regulament concurs

Regulamentul Concursului internațional de creații literare Iulia Hașdeu

 

Asociația Culturală Iulia Hașdeu inițiază Concursul international de creații literare Iulia Hașdeu, reluând tradiția de a decerna premii de creativitate tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, din țară și de peste hotare.

În anul 1890 marele savant de renume mondial Bogdan Petriceicu Hașdeu, îndurerat profund de moartea fiicei de numai 18 ani, a destinat suma de 5000 de lei pentru acordarea unui premiu pentru o tânără sub 19 ani, viitoare scriitoare. Vremurile au trecut, însă respectăm dorința Magului de la Câmpina (așa cum era cunoscut tatăl Iuliei în ultima perioadă a vieții), actualizând tematica propusă de Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Tematica concursului de anul acesta este următoarea:

·       Leagănul copilăriei

·       Cuibul familiei

·       Frumusețea locurilor natale și prețuirea dărniciei Naturii

·       Trecutul dureros și glorios în file de istorie: Fără trecut nu există viitor

·       Doina noastră, cântec dulce

·       Viitorul văzut astăzi

Secțiunile concursului sunt:

·       proză (eseu literar, capitol de roman etc.)

·       versuri

·       dramaturgie

·       traduceri din opera Iuliei Hașdeu în limbile română, engleză, franceză, germană, rusă, spaniolă.

Textele nu vor depăși 5 (cinci) pagini format A4 (corp de literă Times New Roman de 12, spațiere 1½ rânduri, justify) și vor fi însoțite de informații despre autor (nume, prenume, vârstă, date de contact ș.a).

 

Se recomandă prezența și folosirea unui motto din scrierile Iuliei Hasdeu.

 

Creațiile pot fi transmise:

·       prin e-mail, la adresa: iuliahasdeu.assoc@gmail.com, cronicatimpului@gmail.com  cu titlul subiectului precedat de [Concurs IH]

sau

·       prin poștă, la adresa: București. Sector 1, Bd. General Gheorghe Magheru nr.28-30, et. I, Cronica Timpului pentru Concursul Internaționalde creații literare Iulia Hașdeu, până la data de 30 aprilie 2020.

Premiile se vor acorda pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă, iar textele vor fi publicate în volum.

Festivitatea de premiere se va desfășura în București în ziua de 1 iunie 2020.

Anunt concurs

Comunicat de presă

 

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea Iuliei Hașdeu, asociația culturală care îi poartă numelereia tradiția acordării unui premiu literar,conform dorinței testamentare a marelui savant BogdanPetriceicu Hașdeu, care, în 1890, îndurerat profund de moartea fiicei de numai 18 ani, a destinat suma de 5000 de lei pentru premierea unei tinere, viitoare scriitoare. Astfel, Asociația Culturală UNESCO Iulia Hașdeu organizează Concursul international de creații literare Iulia Hașdeu,decernând premii de creativitate tinerilor, din țară și de peste hotare. Iulia Hașdeu a lăsat o bogată moștenire literară în limbile franceză și română: versuri, povestiri și romane pentru copii, eseuri, piese de teatru, compoziții muzicale.

 

Tematica concursului este următoarea: Leagănul copilăriei, Cuibul familiei, Frumusețea locurilor natale și prețuirea dărniciei naturii, Trecutul dureros și glorios în file de istorie: Fără trecut nu există viitor, Doina noastră, cântec dulce, Viitorul văzut astăzi.

Se vor acorda: un premiu în valoare de 500 lei pentru fiecare categorie de vârstă (12-13 ani, 14-15 ani, 16-17 ani și 18-19 ani) și secțiune (proză, versuri, dramaturgie și traduceri din opera Iuliei Hașdeu în limbile română, engleză, franceză, germană, rusă, spaniolă) și premiul special Iulia Hașdeu în valoare de 5000 de lei pentru cea mai bună lucrare din secțiunile de creație. Festivitatea de premiere se va desfășura la București, în data de 1 iunie 2020.

 

Creațiile pot fi transmise prin e-mail (iuliahasdeu.assoc@gmail.com, cronicatimpului@gmail.com) sau prin poștă (București, sector 1, Bd. G-ral Ghe. Magheru nr. 28-30, et. I, Cronica Timpului) cu specificația „Pentru Concursul internaționalde creații literare Iulia Hașdeu”sau  Concurs IH până la data de 30 aprilie 2020, ulterior fiind publicate în volum. 

                                  

Detalii suplimentare pe:  www.acih.ro

Contact: iuliahasdeu.assoc@gmail.com

 

 

Președinte,

Prof.Dr. Crina Bocșan